Onze 36u in Rotterdam

Onze 36u in Rotterdam

Dat we dringend eens naar Rotterdam moesten was duidelijk. De new Dutch capital of cool is in veel opzichten helemaal anders dan Amsterdam. In deze metropool maken de Jordaan en Grachtengordels plaats voor jonge vibes en fancy architectuur. Ontdek onze 36u in het New York aan de Maas.

Wat je moet weten: De skyline van Rotterdam is een echte eye-catcher en hypermodern. Hier geen oude kerken, kathedralen en Middeleeuwse grachten. De reden? Een heel tekenend bombardement van 1940 dat de stad nagenoeg helemaal met de grond gelijk maakte. De Rotterdammers bleven na de oorlog niet bij de pakken zitten en begonnen vanaf 0 met de heropbouw van hun stad. Deze is tot op vandaag nog bezig en wordt niet door iedereen gesmaakt. Doordat deze stadsontwikkeling al decennia aanhoudt, zorgt dat voor een heel versnipperd landschap aan bouwstijlen. Van de schaarse vooroorlogse architectuur tot de tot de typische weropbouwarchitectuur van de jaren ’60, ’70 en ’80. En laat die nu toch wel heel lekker clashen met de hedendaagse skyscrapers die er de laatste jaren als paddestoelen uit de grond schieten.

Kubuswoningen by Piet Blom

Of je ze nu mooi of lelijk vindt, ze hebben wel een best impressionante setting in het straatbeeld. Tussen de grijze wederopbouwarchitectuur zorgen deze Kubuswoningen net voor meer kleur en een gedurfde vorm. Architect Piet Blom haalde zijn mosterd bij Le Corbusier. Om ze toch enigszins bewoonbaar te maken werd het interieur met de hand op maat gemaakt. Voor €3 bezoek kan je de modelwoning bezoeken.

Markthal

De Markthal van Rotterdam

Ken jij een stad die geen foodmarket heeft? Exactly. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat is ook het geval in Rotterdam. Maar de Markthal aan de Grotemarkt is een tikkeltje meer dan dat en best wel uniek in zijn soort te noemen. In het gebouw vind je eetkraampjes, tal van restaurants, winkels en er wonen op de koop toe nog mensen in ook. Van hieruit heb je een zicht op de potloodvormige Blaaktoren en de kubuswoningen. Leuk voor een snelle hap. Vergeet vooral niet naar boven te kijken. Op het plafond schittert de wandschildering ‘The Horn of Plenty’ dat van de hand is van Arno Coenen. Volgens de kunstenaar is dit het grootste kunstwerk ter wereld.

Kattendrecht met Fenix Food Factory

Nog zo’n foodmarket, maar dan van een compleet ander kaliber. Mag het ietsje minder strak en afgelikt zijn? In Fenix Food Factory schuif je aan voor zowel lokale als buitenlandse keuken. Proef er van de Marokkaanse en oer-Hollandse keuken en relax op de kade van de Nieuwe Maas. Een strakke bries en een vergapend uitzicht op de skyscrapers krijg je er gratis bij.

De kade aan de Nieuwe Maas

Kade van de Nieuwe Maas in Rotterdam

Wat zou deze stad zonder water zijn? Met een wandeling vanop de talrijke kades krijg je zicht op een heel ander Rotterdam. Een waar de Maas en de talrijke watertaxi’s het voor het zeggen hebben en waar de wind net ietsje feller waait.

En de Erasmusbrug

Met een lengte van 802 meter kan je niet omheen deze kanjer. Deze brug verbindt de Kop van Zuid met het centrum van de stad en dankt zijn naam aan de bekende Nederlandse humanist Erasmus. Dankzij zijn sierlijke vorm krijgt deze de bijnaam de Zwaan. Het stalen monument kent tal van superlatieven: het is niet alleen de langste hangbrug aan kabels ter wereld, maar ook de hoogste brug van Nederland. Je kan hier ook als voetganger op en dat is best de moeite. Pas dan besef je waarom ze Rotterdam het New York van Europa noemen.

Hotel New York

Geheel verscholen tussen de buildings op het Kop van Zuid ligt Hotel New York. De naam van dit hotel is al even exotisch als zijn geschiedenis. En die gaat terug tot 1917. Als voormalig directiegebouw van de Holland Amerika Lijn vertrokken hier tot in de jaren ’70 boten met emigranten op zoek naar een beter leven. De eindbestemming was in de meeste gevallen New York.

Vandaag bereik je het hotel te voet via de Erasmusbrug of via de watertaxi. Het heeft namelijk een eigen station. Bonusweetje: Het is hier dat Anouk verbleef toen ze haar album Hotel New York schreef. Je vindt hier 72 hotelkamers, een restaurant, een cocktailbar, conferentie- en trouwzalen, tal van kantoren, een New York Barbershop met retro interieur en een bloemenwinkel.

Het Witte Huis en de Oude haven

We blijven in Amerikaanse sferen. Dit art-nouveau huis uit 1898 verbleekt tussen de veel grotere buildings in de omgeving. Maar vergis je niet: dit moest ooit het grootste kantoorgebouw naar Amerikaanse model in de Rotterdam worden. (Een titel die tevergeefs weggesnoept werd door Boerentoren in Antwerpen, sorry Noorderburen.) De gevel van het Witte huis dankt zijn kleur aan de witte geglazuurde baksteen met mozaïeken en beelden in art nouveau-stijl. Je kan het pand helaas niet bezoeken. Een bakje troost drinken beneden kan gelukkig nog wel.

Aan de voet van het Witte Huis ligt de Oude haven. Het is niet de oudste haven van de stad maar hier werd wel de eerste steiger in de 14e eeuw aangelegd. Het karakter van dit stukje Rotterdam breekt helemaal met de metropool. Het is dus niet voor niets dat veel Rotterdammers hier genieten van de talrijke restaurants, cafés en terrasjes.

Dirty Santa

Deze charmante kabouter mocht de afgelopen jaar al op heel wat plekjes in de stad staan, met dank aan alle controverse. Zijn voorlopig definitieve stek heeft hij nu op het Eendrachtsplein waar hij zijn dag slijt als ontmoetingsplek. Op papier moet dit uit te kluiten gewassen beeld een kerstman met “kerstboom” voorstellen. Moet er nog zand zijn? Gelukkig zijn Rotterdammers iets realistischer en noemen ze deze jongeheer gewoon Kabouter buttplug. Oordeel gewoon zelf.

Deel jouw commentaar